Lazania

I znowu potrawa z Włoch, podobno trudna do zrobienia, ale to chyba dla tych którzy biorą się pierwszy raz za gotowanie…
Do lazanii potrzebujemy:
mięso mielone – 50dag
pomidory – 4 szt / (puszka pomidorów)
koncentrat pomidorowy
oliwa z oliwek
ząbek czosnku, cebule
ser żółty
makaron lazania
przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól

Na patelni szklimy cebulkę z czosnkiem, dodajemy mięsko, smażymy, dodajemy pomidorki, przykrywamy pokrywka i dusimy, jak sosik będzie już miał ładną gęstą konsystencje dodać koncentrat pomidorowy, dusimy to jeszcze troszkę, dodajemy na sam koniec przyprawy, jak kto lubi.

Do lazanii potrzebny jest jeszcze sos beszamelowy.
Składniki:
400ml mleka
40g masła
czubata łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Masło rozpuszczamy w rondelku, w między czasie podgrzewamy mleko, do rozpuszczonego masła dodajemy łyżkę mąki, cały czas mieszamy przez 2-3min, dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia i nie przerwanie mieszając czekamy aż zgęstnieje dodajemy przyprawy, mieszanie jest bardzo ważne bo łatwo go przypalić.

Teraz najfajniejsza cześć 🙂
Potrzebujemy foremkę, do której to wszystko włożymy, wkładamy w takiej kolejności, na dno wlewamy sos, potem płaty makaronu, mięsko, starty ser, i tak na przemian, wszystko przykrywamy płatami lazanii smarujemy sosem i wstawiamy taka foremkę do piekarnika (210°C) na 20-30min.
Makaron warto podgotować przed wkładaniem do foremki, w tedy nie jest taki twardy, i tu uwaga, taki makaron łatwo się skleja, jedynie metodą prób i błędów można dojść do tego żeby się nie sklejał, przede wszystkim nie wrzucać wszystkich płatów naraz.

Po wyjęciu z piekarnika powinna +/- tak wyglądać 😛

Kroimy i nakładamy porcje:

Smacznego!

6 thoughts on “Lazania

  1. Świetnie gotujesz, jak mówią przez żołądek do serca..;) może mnie kiedyś zaprosisz na jedno z twoich dań?

  2. Świetnie gotujesz, jak mówią przez żołądek do serca..;) może mnie kiedyś zaprosisz na jedno z twoich dań?

  3. Świetnie gotujesz, jak mówią przez żołądek do serca..;) może mnie kiedyś zaprosisz na jedno z twoich dań?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *