Pieczemy murzynka :D
Nie takiego jak sobie pomyślałeś 😛
A do pysznego murzynka potrzebujemy:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki,
1 szklankę cukru,
2 szklanki kwaśnego mleka (kefiru),
1/2 szklanki oleju,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki dżemu,
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy kwaśne mleko, olej i dżem.
Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić termoobieg i piec 40 minut w 180°C
Krem:
1/2 litra mleka,
4 łyżki kaszy manny,
3 łyżki cukru
kostka margaryny,
olej migdałowy
Wszystkie składniki zagotować, cały czas mieszając! (powinno zgęstnieć).
Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo margarynę. Na koniec dodajemy olej migdałowy.
Ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem. Odstawić do chłodnego miejsca.
Smacznego!
3 comments