Rolada śląska
Tym razem coś tradycyjnego i zarazem super smacznego.
Nie podaje konkretnych miar, bo tak naprawdę ile się kupi mięsa to będzie dobrze…
Składniki:
Pieczeń wołowa,
Boczek wędzony,
Musztarda,
Cebula,
Ogórki kiszone.
Mięso kroimy w plastry ok 1cm, w poprzek włókien, rozbijamy tłuczkiem. Boczek pokroić w plasterki, cebule i ogórki w paski. Przygotowane mięso pieprzymy, smarujemy musztardą, i wkładamy farsz, czyli plasterek ogórka, boczek i cebula, zwijamy w roladkę i zawiązujemy sznurkiem.
Tak przygotowane roladki obsmażamy z każdej strony a następnie zalewamy bulionem wołowym lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy aż będą miękkie. Sos zagęszczamy mąką (do wody dodajemy łyżkę mąki i roztrzepujemy, a następnie wlewamy do sosu).
Rolady podawać z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.
Smacznego!
3 comments