Bułeczki do hamburgerów

Dzisiaj przepis na bułeczki do hamburgerów, a jutro dalsza część 🙂

Składniki:
500g mąki pszennej,
1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetkera (7g) lub 15g drożdży świeżych,
300 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
50g miękkiego masła,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
sezam do posypania

Mąkę i wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy masło, jajko i dolewamy mleka, jak używamy drożdży świeżych to robimy rozczyn (kruszymy drożdże wlewamy trochę ciepłego mleka, wsypujemy łyżkę cukru i zostawiamy aż wyrośnie), wszystko mieszamy do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, tworzymy z nich kulki następnie spłaszczamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy nasze bułeczki pod przykryciem na jakieś 35-40min aż nam ładnie wyrosną. W miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, smarujemy nasze bułeczki mlekiem i posypujemy sezamem, następnie wstawiamy je na 20-25min do pieca.

bułki do hamburgerów
Tak upieczone bułeczki zostawiamy do ostygnięcia.

bułki do hamburgerów

Smacznego!

Opublikuj komentarz

You May Have Missed