Słodkie bułeczki drożdżowe
Kolejne bułeczki, tym razem słodkie drożdżowe 🙂
Składniki:
500g mąki,
40g drożdży,
250ml mleka,
2 jajka,
60g miękkiego masła,
60g cukru,
1/2 łyżeczki soli,
dżem, marmolada.
Robimy rozczyn czyli kruszymy drożdże wlewamy trochę ciepłego mleka, wsypujemy łyżkę cukru i zostawiamy aż wyrośnie. Mąkę i wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy masło, jajko i dolewamy wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka, wszystko mieszamy do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Dzielimy ciasto na bułeczki, tworzymy z nich kulki następnie spłaszczamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawiamy nasze bułeczki pod przykryciem na jakieś 35-40 min aż nam ładnie wyrosną. Kiedy będą już duże robimy w nich dołeczki na nasze nadzienie i kładziemy dżem lub marmoladę, bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy nasz bułeczki do pieca na 15-20 minut. Jak będą ładnie zarumienione to wyciągamy je z pieca 🙂
Smacznego!
3 comments