Donuts czyli pączki z dziurką
Składniki:
1 kg mąki,
100 g drożdży,
100 g cukru,
1/2l mleka,
5 żółtek,
2 całe jajka,
100 g masła,
kieliszek spirytusu,
szczypta soli
Lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
barwnik spożywczy
Ilość: 30-35szt
Czas: 2,5h
Na początek robimy rozczyn czyli kruszymy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosły.
W misce utrzeć żółtka i 2 całe jajka z pozostałym cukrem i masłem na gładką masę.
Do dużego garnka wsypujemy mąkę i dodajemy resztę składników (rozczyn, jajka z masłem, sól, spirytus), wszystko wyrabiamy aż całość zacznie odklejać się od dłoni (ok. 45min), wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnice i zagniatamy, następnie odkrawamy kawałek i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1cm. Za pomocy szklanki lub specjalnej formy wykrawamy kółka, przy pomocy kieliszka w środku kółka wycinamy dziurkę.
Takie pączki smażymy na oleju z dwóch stron, w między czasie robimy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder, a w osobnej szklance mieszamy sok z cytryny oraz wodę. Po trochu dodajemy wodę z cytryną do cukru pudru, mieszamy, aż uzyskamy konsystencje zbliżoną do gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy barwnik.
Ostudzone pączki dekorujemy lukrem, możemy też użyć do tego roztopionej czekolady..
Opublikuj komentarz