Pizza II
Tym razem ulepszona wersja mojego przepisu, ciasto się nie zmienia jedynie sos i samo wykonanie.
Ciasto:
- 40 dag mąki (typ 00)
- 2,5 dag drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych
- 2 łyżki oleju
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 1 szklanka cieplej wody
Sos:
- cukier
- ocet spirytusowy
- suszone oregano
- suszona bazylia
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy (mała puszka 70g)
- sól czosnkowa
- ok. pół szklanki zimnej wody
- przyprawa do zup
Ilość: 2 pizze
Czas: 1,5h
Do miski wsypujemy mąkę, opakowanie suszonych drożdży, sól, cukier, do cieplej wody dodajemy olej i wlewamy do ciasta, wody może wyjść trosze więcej niż szklanka, musimy kontrolować podczas wyrabiania, żeby ciasto nie było twarde. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia i czekamy aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto będzie gotowe ponownie je zagniatamy. Z tej ilości składników wychodzą 2 pizze o średnicy 32cm, każdą część wałkujemy, ja używam specjalnych blaszek do wypieku pizzy, dzięki nim uzyskuje ładne okrągłe pizze.
Sos najlepiej wykonać wcześniej tak 30min przed. Do miseczki wsypujemy płaską łyżeczkę soli czosnkowej, zalewamy trzema łyżkami oliwy z oliwek, wsypujemy łyżkę suszonych ziół: oregano i bazylie, dodajemy kilka kropel przyprawy do zup. Mieszamy i dodajemy puszkę koncentratu pomidorowego, dolewamy wodę, ilość wody zależy od gęstości koncentratu. Na końcu dodajemy szczyptę cukru i łyżeczkę octu spirytusowego. Całość wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na gotowe ciasto dodajemy sos i dodatki które lubimy, w tym wypadku był to ser żółty, mozzarella, salami, cebula, pomidor, pieczarki.
Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 12-15 minut rozgrzanego do maksymalnej temperatury jaką oferuje (230°C). Jak ładnie nam się upiecze, wyciągamy kroimy i jemy 🙂
6 comments