Kebab w bułce pita
Pita:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. ciepłej wody
- 7 g drożdży suszonych
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- Jogurt naturalny 125ml
- 2 łyżki majonezu
- ogórek
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Dodatki:
- mix-sałat
- ogórek
- pomidor
- kapusta czerwona
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- olej
Ilość: 5 kebabów
Czas: 2h
Kurczak:
Pierś z kurczaka czyścimy z nadmiaru tłuszczu i kroimy w paseczki długie na 5cm. W misce przygotowujemy marynatę, wlewamy olej i wsypujemy przyprawę gyros, mieszamy i dodajemy piersi, wszystkie kawałki obtaczamy w marynacie i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Następnie smażymy na złoto wszystkie kawałki kurczaka, najlepiej zrobić to przed samym podaniem.
Sos:
Do miseczki wlewamy jogurt dodajemy majonez i mieszamy, myjemy i kroimy ogórka w plastry, dodajemy do jogurtu, do smaku dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki na 30min.
Pity:
Do miseczki wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól mieszamy i dodajemy wodę z olejem. Wyrabiamy ciasto aż będzie ładnie odchodzić od reki. Wyrobione ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut, aż podwoi swoja objętość.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5 równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, następnie rozwałkujemy na gruby placek (ok. 1cm grubości) i pozostawiamy na kolejne pół godziny do podrośnięcia.
Pity pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C (termoobieg), muszą się lekko zarumienić. Po przestygnięciu z jednej strony nacinamy brzeg pieczywa i w środku robimy tak zwaną kieszonkę. Jeżeli mamy grill elektryczny zamykany, możemy wsadzić taka bułkę i ładnie ją od góry przypiec. W tak przygotowane pity wkładamy nasze mięsko oraz dodatki.
2 comments