Carbonara

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti lub bavete,
  • 200g wędzonego boczku,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki tartego sera grana padano,
  • bazylia,
  • sól, pieprz

 

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Zdejmujemy boczek z patelni na ręcznik papierowy, a większą część tłuszczu odlewamy (chyba że lubimy bardzo tłusto).

W miedzy czasie wstawiamy makaron i gotujemy al dente.

 

img_4781a

W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti.

 

img_4772aimg_4776a

 

2 comments

comments user
Arctica

Uwielbiam spaghetti:)

comments user
Rataland

Carbonara jest najlepsza! Uwielbiam:)

Opublikuj komentarz

You May Have Missed