Carbonara
Składniki:
- 500g makaronu spaghetti lub bavete,
- 200g wędzonego boczku,
- 250ml śmietanki 30%,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki tartego sera grana padano,
- bazylia,
- sól, pieprz
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Zdejmujemy boczek z patelni na ręcznik papierowy, a większą część tłuszczu odlewamy (chyba że lubimy bardzo tłusto).
W miedzy czasie wstawiamy makaron i gotujemy al dente.
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti.
2 comments