Kruche babeczki z porzeczkami

Pyszne babeczki porzeczkowe, połączenie słodkiego kruchego ciasta z lekko kwaśnym nadzieniem porzeczkowym. Zamiast porzeczek można użyć jabłek, agrestu, śliwek.

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 100 g smalcu, zimnego
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka, zimnego

Nadzienie porzeczkowe:

  • 500 g porzeczek (czerwona/czarna kto co lubi)
  • 3 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
  • 150 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

Ilość: 18 babeczek
Czas: 2h

Babeczki-1

Mąkę wysypać na stolnicy dodać masło, smalec i wszystko to posiekać, następnie dodać żółtko, mleko i cukier puder. Wszystko zagnieść na gładka masę, ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Nasze babeczki będziemy piec w formie do muffinek, należy taka formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Porzeczki przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać ze skrobią i cukrem.

Babeczki-2

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 2mm, za pomocą dużego kubka lub formy do wycinania, wykrawamy kołeczka i umieszczamy je w formie do muffinek dokładnie wylepiając dno i boki.
Do środka wkładamy nadzienie porzeczkowe do równej wysokości foremki.
Z ciasta które nam zostało wycinamy wąskie paseczki i układamy w kratkę na wierzch babeczek. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w termoobiegu w 190°C przez około 20-25min, do ze złocenia się ciasta, pod koniec pieczenia nadzienie zacznie się gotować i wylewać ponad babeczki.

Wyciągamy, studzimy i jemy 😀

Babeczki-6

Babeczki-5

Babeczki-4

Babeczki-3

3 comments

comments user
Mona

Cudowne <3

comments user
Mona

Cudowne <3

comments user
Mona

Cudowne <3

Opublikuj komentarz

You May Have Missed