Kruche babeczki z porzeczkami
Pyszne babeczki porzeczkowe, połączenie słodkiego kruchego ciasta z lekko kwaśnym nadzieniem porzeczkowym. Zamiast porzeczek można użyć jabłek, agrestu, śliwek.
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- 100 g smalcu, zimnego
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka, zimnego
Nadzienie porzeczkowe:
- 500 g porzeczek (czerwona/czarna kto co lubi)
- 3 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Ilość: 18 babeczek
Czas: 2h
Mąkę wysypać na stolnicy dodać masło, smalec i wszystko to posiekać, następnie dodać żółtko, mleko i cukier puder. Wszystko zagnieść na gładka masę, ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Nasze babeczki będziemy piec w formie do muffinek, należy taka formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Porzeczki przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać ze skrobią i cukrem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 2mm, za pomocą dużego kubka lub formy do wycinania, wykrawamy kołeczka i umieszczamy je w formie do muffinek dokładnie wylepiając dno i boki.
Do środka wkładamy nadzienie porzeczkowe do równej wysokości foremki.
Z ciasta które nam zostało wycinamy wąskie paseczki i układamy w kratkę na wierzch babeczek. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w termoobiegu w 190°C przez około 20-25min, do ze złocenia się ciasta, pod koniec pieczenia nadzienie zacznie się gotować i wylewać ponad babeczki.
Wyciągamy, studzimy i jemy 😀
3 comments