Ciasto ze śliwkami
Super proste i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami.
Składniki:
- 1 kostka margaryny (250g)
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka (osobno żółtko i białko)
- 3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki śmietany (18%)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 500g śliwek
Margarynę rozcieramy z cukrem i dodajemy kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto powinno być gęste.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piane.
Białka powoli dodajemy do masy i ręcznie mieszamy całość.
Wyłożyć ciasto w brytfance o wymiarach 24 x 28 cm, i ułożyć wypestkowane połówki śliwek lekko dociskając.
Piec w rozgrzanym piekarniku w termoobiegu w temperaturze 180°C przez ok 40-50min.
Opublikuj komentarz