Kebab
Od dłuższego czasu miałem chęć na kebaba, trochę poszperałem, pogooglowałem i znalazłem przepisek który wyglądał odpowiednio.
A wiec tak, do kebaba w bułce potrzebujemy:
CIASTO
– 1/2 kg mąki
– 3 łyżki oleju
– pół kostki drożdży (50g)
– łyżeczka soli
– 250ml ciepłej wody
mąkę, sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobić na ciasto (żeby dobrze odchodziło od reki) – zostawić na ok 30 min żeby wyrosło.
Po 30 min podzielić ciasto na 6 większych lub 8 mniejszych kawałków ( wedle uznania) i robimy placki.
Pieczemy ok 10 min w temp 210-220 st.
Powinniśmy uzyskać coś takiego:
reszta to już banał, kupujemy gyros (biedronka rządzi :D), warzywa, robimy sos z jogurtu i majonezu, montujemy to wszystko razem i wychodzi nam taki kebabik:
Smacznego 😀
21 comments